Rozhovor s Jančim Jakušom

1. Skús sa nám kúsok predstaviť. Odkiaľ pochádzaš aký post v DHZ Hronsek beháš a kolko rokov už aktívne súťažíš?

Ako začať? Skončil som vysokú školu Technickú vo Zvolene a momentálne už tretí rok pracujem v HaZZ SR. S otázkou z kadiaľ pochádzam je to komplikované. Narodil som sa v Leviciach, korene mám v dedinke Lišov pri Dudinciach avšak už 26 rokov žijem v Hronseku kde sa naši presťahovali za prácou. V zime sa venujem hokeju v lete hasičine, včelám, poľovníctvu a pod. (frajerka je rada keď ma vidí :P)
Naše DHZ po dlhej odmlke začali stavať na nohy bratia Snopkovci, neskôr sme sa k ním pridali a začali písať novú históriu DHZ Hronsek. K partii som sa dostal akosi spontánne, keďže chalani z teamu sú moji rovesníci a poznáme sa od mala…
Koľko behám? Fúúha cca 10 rokov. Začínal som na poste prúdara, no po plastike kolena som sa stiahol na stroj a tam som už zostal. stalo sa však, že som sa ocitol na poste rozdeľovača ale skúsil som aj kôš a nalievača. Väčšinou však ako výpomoc iným DHZ na súťažiach.

2. Čo Vás viedlo k tomu aby ste behali v roku 2019 RHLS? Odbehli ste už niektoré kolo RHLS už v minulosti?

Na ligu sme sa dlho odhodlávali, no som rád že sme to zlomili … zrejme som bol najväčší buran v teame aby sme sa prihlásili práve do RHLS. Dlho sa poznáme s chalanmi z Revúčky a Bystrej. To boli časy keď to ešte v okolí Banskej Bystrice hasičským športom žilo. RHLS bola voľba hlavne z hľadiska organizácie a pravidiel. Páčia sa nám súťaže kde to tzv. sype a nezdržuje sa to zbytočne. Ďalej rozhodlo to, že chceme napredovať a preto potrebujeme ísť za kvalitou. O tom nás presvedčili aj prvé kolá. Samozrejme jednotnosť pravidiel je veľké plus máme radi keď sú pravidlá rovnaké pre všetkých (nie ako DPO kde si každý vysvetľuje čo chce po svojom).
V minulosti sme si zabehli kolo v Bijacovciach, objavili sme sa aj na trati v Štôli (nočná súťaž) ale takisto sme vycestovali na nočnú súťaž do Žakoviec. Ja som si zabehol aj na kole v Revúčke ale nie za náš team.
Ako som spomínal rozhodla kvalita, pravidlá, podmienky a všetko okolo toho. Za seba jednoznačne neľutujem a chalani si myslím tiež nie.

3. Ako hodnotíš prvé 4. Kolá v RHLS po stránke pripravenosti a ako Vaše výkony ?

Prvé kolá sa niesli v duchu odhodlania aj napriek miernym komplikáciám, ktoré sme mali. Vyriešilo sa to, veci sa vyjasnili a ideme ďalej ako jeden team čo ma teší. Organizačne boli kolá zvládnuté super, tu nie je o čom. Za dobre pripraveným podujatím sa oplatí cestovať.
Nám tam chýba to šťastíčko alebo neviem čo … jednoducho nám to akosi nesadá. Vraj sme pretrénovaní, niekedy chalani šomrú ale nemyslím si … (košiar ma zabije… :-D)

4. Aké máte sezónne ciele v roku 2019?

Ciele samozrejme najvyššie 😀 hahaha… V prvom rade chceme zastabilizovať výkony a ukázať potenciál teamu, zatiaľ sa nám to nedarí. Veľmi nás teší podpora komunity RHLS, ktorá nás podporuje a radí či už osobne pri rozhovoroch alebo cez sociálne siete. Každý by chcel prísť do ligy ako Revúčka v roku 20XY a vyhrať, ale to nie je náš prípad asi :-D.

5. Po prvý krát zavíta RHLS aj k Vám, čo chystáte ako organizátor?

V prvom rade je to veľký záväzok. Dostali sme možnosť organizovať kolo ako nováčik čo nás teší. Veľa z ľudí vie o našom hasičskom areáli, ktorý sme vybudovali pred tromi rokmi. Celkovo to aj nás posunulo ďalej. Hasičský šport musí napredovať a preto sa tešíme keď môžeme nastúpiť na trate s tvrdým nábehom.
Určite chceme vytvoriť najlepšie podmienky aké vieme. Okolie okolo trate sa nám trošku pozmenilo nakoľko sme začali stavať novú hasičskú zbrojnicu. Nič však nemeníme a chceme sa na všetkých pripraviť aby sa k nám kolo RHLS vrátilo aj o rok. Veľa z teamov bude u nás v obci prvý krát, tak nech sa radi vrátia aj o rok.
Kolo prebehne v súlade s pravidlami ligy (okolité neligové tými sa musia popasovať s ich náročnosťou). V podstate sme si tajne prevzali väčšinu pravidiel z RHLS už v minulých ročníkoch nášho podujatia (vedeli sme prečo … :-D).
Otvorenie súťaže prisľúbil Vlado DRACULA Moravčík (majster sveta v Thajskom Boxe). Počas súťaže je pripravený sprievodný program pre deti. Po vyhlásení výsledkov prebehne súťaž v pití piva – 3x po sebe máme toho istého lokálneho šampióna tak sme zvedaví či ho “východňare“ prepijú.
Už tradične v deň súťaže organizujeme povstaleckú vatru (v areáli ihriska) takže večerný program bude zabezpečený ak sa niekto bude chcieť zdržať a zabaviť budeme radi. Často to prebieha štýlom: „Zážitkov veľa, spomienok málo.“
Pripravení sú ľudova hudba “Kamaráti moji“ a ťahákom večera je “AC/DC revival“, samozrejme potom zábava pokračuje s DJ-om do rána.
Treba si byť vedomí, že súťaž musí byť vždy súťažou a príprava trate ako aj organizácia súťaže musí šlapať na 100% ( nalievač Adam študuje po večeroch všetko čo nesmieme zabudnúť….. ta hádam nezabudneme :-D)

Tešíme sa na Vás.

AdresaBijacovce 7, 053 06 Bijacovce

© Copyright rhls.sk -  2024. All Rights Reserved.